Cautare AdSense

Cautare pe blog

reclama

marți, 15 februarie 2011

Combinatii periculoase care pot fi o bomba pentru organismul tau

Grepfruitul iti poate face foarte rau daca il combini cu ce nu trebuie. Da, anumite fructe sau mancaruri "mixate" cu alcool si anticonceptionale pot fi o bomba pentru organismul tau.

* Grepfruit + somnifere sau calmante

Sucul acestui fruct blocheaza activitatea enzimelor din ficat si sistemul digestiv, dand peste cap procesul de metabolizare a medicamentelor pentru anxietate ca Xanax si Valium, a antidepresivelor ca Zoloft sau a somniferelor ca Lunesta.

Rezultatul? Efectele secundare sunt intensificate: greturi, ameteli, zapaceala, diaree sau constipatie.

Daca bei din greseala suc de grepfruit in timpul tratamentului cu astfel de pastile (cantitatea nociva depinde de greutate si metabolism) si incepe sa-ti fie rau, nu ai altceva de facut decat sa astepti ca organismul sa metabolizeze sucul.

* Sunatoare (soiul St. John's Wort) + anticonceptionale

Unele cercetari au demonstrat ca aceasta planta, pe care o gasesti incapsulata sau sub forma de lichid, te poate ajuta sa scapi de starile depresive.

Dar daca iei anticonceptionale pe baza de hormoni (pilula, plasturele sau inelul), este posibil ca aceasta aparent inofensiva planta sa-ti schimbe radical viata,"ajutandu-te" sa ramai insarcinata.

Propriu-zis, sunatoarea are compusi care modifica metabolizarea pilulei, micsorand cantitatea de hormoni care intra influxul sangvin pana la punctul in care ovulatia nu mai este stopata.

In cazul in care nu vrei sa renunti la sunatoare, foloseste contraceptive fara hormoni sau consulta-ti medicul.


* Alcool + acetaminofen

Faptul ca bei doua - trei pahare de alcool (care in sine nu e un obicei bun) si iei apoi acetaminofen, compus al multor medicamente care se vand fara prescriptie medicala ca cele pentru dureri sau gripa, are un efect toxic asupra ficatului tau.

Nu s-a stabilit exact care e doza nociva de alcool si acetaminofen, dar cercetatorii sunt siguri ca o supradoza poate distruge celulele hepatice.

De vreme ce metabolismul functioneaza diferit in functie de persoana, cercetatorii nu pot determina cu exactitate cate pilule pot afecta ficatul sau cat de mult timp trebuie sa bei cantitati mari de bautura pentru a te expune riscului.

Totusi, ca sa nu stai cu grija, redu pe cat posibil numarul de pahare de alcool atunci cand iei medicamente cu acetaminofen.

* Pilula anti-candidoza + antidepresive

Cunoscuta ca Diflucan, aceasta pastila te scapa rapid de suparatoarea candidoza. Dar ai grija sa nu iei anti-depresive decat dupa o saptamana de la doza de Diflucan pentru ca pilula anti-candidoza modifica felul in care enzimele ficatului descompun sedativele.

Asa ca doar un Valium sau un Xanax combinate cu Diflucan te pot face sa dormi ore-n sir.

*. Cafea + energizante

Cand trebuie sa stai treaza toata noaptea, o cafea sau o bautura energizanta te pot ajuta sa nu pici de somn prea repede.

Dar daca bei ambele lichide intr-un interval de doua - trei ore, s-ar putea sa te trezesti ca in loc sa fii treaza devii agitata, inima incepe sa-ti bata cu putere, stomacul e dat peste cap, iti e greata si vomiti.

Asta se intampla pentru ca energizantele au cu mult mai multa cofeina decat cafeaua, dar si zahar sau plante, ca guarana, care au tot rolul de a stimula organismul.

Daca din greseala ai baut cafea si energizante si deja incepi sa resimti efectele secundare, bea multa apa si mananca ceva sanatos ca cereale integrale sau proteine (peste, pui).

O sa-ti revii cam intr-o ora, doua.

* Aanticonceptionale + antibiotice

Acum 20 de ani, studiile au aratat pentru prima data ca tetraciclina, un antibiotic foarte popular, mai ales in tratarea acneei sau infectiilor tractului urinar, poate avea reactii adverse daca este combinat cu anticonceptionale, reducand efectele pilulei.

Da, asta inseamna ca poti ramane insarcinata.

Cercetarile recente nu au reusit nici sa confirme rezultatele anterioare, dar nici sa le infirme, asa ca medicii te sfatuiesc ca daca iei anticonceptionale pe baza de hormoni si doctorul tau iti prescrie antibiotic, sa iei ca masura preventiva si un alt tip de anticonceptional.

Antibioticele sunt disponibile pe piata intr-o varietate de compozitii si branduri, asa ca intreaba-ti medicul daca iei deja asa ceva.

* Metronidazol pastile + alcool

Varianta incapsulata sau sub forma de pilule a acestui medicament (Flagyl e una dintre variante) este folosit in tratarea bolilor cu transmitere sexuala ca trichomonias, vaginitelor sau infectiilor cauzate de cresterea semnificativa a numarului de bacterii.

Daca iei un asemenea medicament, nu pune gura pe alcool, nici macar pe siropul de tuse. Combinatia poate avea efecte imediate si infricosatoare ca palpitatii, iritatii, mancarimi, greturi si voma.

Asteapta trei zile dupa ultima doza de antibiotic si te vei afla in afara riscului.

Pe eticheta suplimentelor alimentare nu scrie de fiecare data ce efecte secundare pot avea acestea. Intreaba-ti medicul inainte de a le lua.

Sursa: cosmopolitan.ro
| More

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis???

„Aboneaza-te si vei fi la curent cu cele mai noi stiri de pe acest blog”... Introdu adresa ta de e-mail:

ShareThis

Postări populare