Cautare AdSense

Cautare pe blog

reclama

marți, 20 ianuarie 2009

Telefoanele si E-mailurile, contorizate

Datele privind telefoanele, SMS-urile si mailurile transmise de persoanele fizice vor fi inregistrate, de astazi, de operatorii din domeniu. Conform Legii 298/2008, care intra azi in vigoare, operatorii din domeniul telecomunicatiilor sunt obligati sa stocheze anumite informatii privind apelurile, mesajele scrise si e-mailurile transmise de toti utilizatorii. Legea, adoptata in noiembrie 2008, nu dispune de norme metodologice, acestea nefiind intocmite de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Furnizorii de servicii de telefonie, din care cei mai importanti sunt Romtelecom, RDS&RCS, Orange, Vodafone, UPC si Zapp, sunt obligati, de astazi, sa pastreze timp de sase luni parametrii legati de convorbirile telefonice si de mesajele transmise de clienti. Astfel, in baze de date specializate, fiecare operator trebuie sa pastreze timp de jumatate de an numarul de telefon al apelantului si al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locatia celui care este apelat, când a fost facut apelul si cât dureaza convorbirea telefonica. Scopul legii este acela de a depista criminalitatea. Prin urmare, singurele institutii care pot obtine acces la date sunt Ministerul de Interne si Administratie, Parchetul General, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe, daca solicitarile vin dupa ce a început urmarirea penala, la autorizarea instantei si la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala. Conform legii, nu se va atenta la continutul comunicarii.

E-mailurile, contorizate din 15 martie
De la jumatatea lunii martie, legea vizeaza si stocarea datelor cuprinse în posta electronica a persoanelor care corespondeaza pe teritoriul României: de unde este trimis e-mailul, data si ora la care ne conectam la internet, cui îi este adresat e-mailul (adresa IP, numele si adresa fizica a abonatului). De asemenea, telefoanele date prin intermediul internetului si datele referitoare la navigarea pe internet (numele, adresa fizica si IP-ul celui care s-a conectat la internet, data si ora la care s-a conectat, precum si data si ora la care s-a deconectat) vor fi retinute in bazele de date speciale. Potrivit ANRCTI, legea se va aplica celor 2.176 de operatori autorizati in acest moment in sectorul telecomunicatiilor.

vezi articolul integral in gardianul.ro
| More

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis???

„Aboneaza-te si vei fi la curent cu cele mai noi stiri de pe acest blog”... Introdu adresa ta de e-mail:

ShareThis

Postări populare